SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Niklas Adalberth, en av grundarna bakom det framgångsrika e-handelsföretaget Klarna
December 10th, 2013

Niklas Adalberth, en av grundarna bakom det framgångsrika e-handelsföretaget Klarna, vann den prestigefyllda utmärkelsen Man of the Year vid 2012 års GP Bullhound Awards. Klarna har en remarkabel historia. På bara några år har det utvecklats från ett studentprojekt vid Handelshögskolan i Stockholm till ett multinationellt företag. Idag har Klarna omkring 800 medarbetare i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Österrike. Och Klarna kommer att fortsätta satsa. Ambitionen är att expandera ytterligare och att etablera företaget som globalt ledande inom betalningslösningar för e-handeln.

Niklas Adelberth är idag vice koncernchef och styrelseledamot i Klarna. Han föddes 1981 i Uppsala och visade tidigt prov på framåtanda och entreprenörskap. Under uppväxten var han med och startade Radio Excellence och under tiden på Lundellska gymnasiet drev han ett eget företag, AdalIT, som erbjöd konsulttjänster inom webbproduktion och grafisk design. Ett av gymnasieåren spenderade han som utbytesstudent vid en high school i delstaten Connecticut i USA.

Efter militärtjänst och omfattande resor skrev Niklas in sig på civilekonomprogrammet vid Lunds universitet. Här stannade han dock bara en termin innan flyttlasset gick till huvudstaden och Handelshögskolan. Niklas engagerade sig snabbt i skolas evenemang och var med om att dra igång Handel pokersällskap. En annan av initiativtagarna var Jens Saltin, numera Head of Expansion för Klarna. Det var också på Handelshögskolan som det första fröet till vad som skulle komma att bli Klarna såddes. Under ett studentprojekt började Niklas, tillsammans med vännerna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson, spåna på ett nya sätt att göra e-handeln enklare och tryggare.

Projektet möttes till en början med skepsis, men Niklas Adalberth och de andra trodde på sin idé och jobbade idogt vidare. Under 2005 lanserade Klarna, som ursprungligen hette Kreditor, sin första produkt. Sedan dess har framgång följts av framgång. Under 2008 erövrade Klarna marknaderna i Danmark, Norge och Finland. Samma år introducerade man en ny tjänst som gjorde avbetalningar möjliga. Två år senare etablerade sig Klarna i Tyskland och Holland. Nu gick även Sequoia Capital in med pengar och intäkterna ökade med hela 80 procent. Och Klarnas målmedvetna satsning kommer fortsätta. ”Om man ska lyckas bli någonting så måste man fokusera”, säger Niklas Adalberth i en intervju med The Scholar.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa