SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
När datorn blev bärbar
June 5th, 2013

Någon gång i slutet av 2000-talet blev den bärbara datorn den mest sålda formen av persondatorer. Den hade då tagit en stegrande del av marknaden under lång tid. Länge hade nackdelarna varit att den bärbara datorn var väldigt mycket dyrare och väldigt mycket klenare än en stationär dator. Men laptopens utveckling har – i ännu större grad än den stationära datorn – styrts av den tekniska utvecklingen.
Bärbar dator kunde man börja prata om någon gång i början av 70-talet. Det var inte datorer som vi idag skulle vilja kalla för bärbara – möjligen släpbara – men de var portabla. 1972 presenterade Xerox sin Dynabook, som får sägas vara den första bärbara datorn. Därefter kom i snabb följd liknande datorer från IBM, Epson, HP, Tandy och RadioShack egna bärbara datorer.
För att ge en bild av hur dessa bärbara datorer såg ut kan man ta IBM 5100.
Den vägde nästan 11 kg, saknade batteri och hade bara en fem tums skärm – vilket större mobiltelefoner kan stoltsera med idag.  Lägg därtill till att denna mirakelmaskin gick loss på ungefär 130 000 kronor i dagens penningvärde. Det har således hänt en hel del under dessa 40 år i de bärbara datorernas värld. Idag hotas den dock från andra hållet, av ännu smidigare och mindre maskiner. Tekniken fortsätter att utveckla våra maskiner – men än så länge behöver vi ström för att driva dem. Och den vill vi ha billigt. Gå in på elavtal.biz. och skaffa dig billig el.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa